Gilberts, just messing about by the river

Gilberts, Blackpool ventilation, natural ventilation, louvres

Gilberts has helped to meet environmental objectives for the Combined College Boathouse on the River Cam in Cambridge by supplying natural-ventilation components and air-movement elements for the supplementary natural ventilation. The new building has been designed by RHP for King’s, Selwyn and Churchill Colleges.

A pair of continuous natural-ventilation wall assemblies were purpose designed by incorporating WHZ50 high-p[performance external louvres with Class A weathering, each with a VN75 damper, 440 mm-deep attenuator and internal HGH deflection grille. They are controlled by a combined CO2 and temperature sensors to deliver fresh air without weather ingress to the main clubroom, office and kitchen area.

For the fitness room, WCs and changing room, supplementary mechanical ventilation with heat recovery was utilised to ensure adequate removal of moisture and heat. Through-wall louvres and DGA internal ceiling diffusers help ensure appropriate air movement and quality with a clean horizontal air pattern throughout the building. Acoustic attenuation to the louvres prevents excessive noise in the building.

For more information on this story, click here: Nov 2016, 127
Related links:
Related articles:



modbs tv logo

BESA National Conference 2019

BESA chief executive David Frise discusses the BESA National Conference 2019. Find out what's coming up.

Facilities Management - Focus on the people

Gordon Mitchell, CIO of Key Facilities Management explains why the FM sector should understand smart building technologies and the need for them to focus on the people.

Calendar